Turneul celor 4 trambuline 2010-2011

Ieri, 28 decembrie a inceput a 59-a editie a mult asteptatei competitiii de la cumpana dintre ani, Turneul celor 4 trambuline. Competitita a inceput cu calificarile din localitatea germana Oberstdorf, acolo unde astazi se disputa competitia individuala care este si prima etapa a acestui turneu.

In total vom avea patru etape, care se vor desfasura in patru locatii diferite, Oberstdorf si Garmisch-Partenkirchen in Germania si respectiv Innsbruck si Bischofshofen in Austria. Trebuie specificat ca aceste etape vor conta bineinteles si pentru Cupa Mondiala, regulile Turneului celor 4 trambuline fiind insa diferite. Clasamentul final al turneului se face prin acumularea punctelor obtinute de saritori in fiecare mansa a fiecarei competitii, astfel orice mica greseala putand fi fatala unui saritor in ierarhia generala al turneului. La fel si prima mansa este diferita fata de cea a unei competitii simple de Cupa Mondiala, saritorii, in numar de 50, sunt imperecheati in cate 25 de perechi, in functie de locul obtinut in calificari, fiind imperecheati astfel: locul 1 cu locul 50, locul 2 cu locul 49, locul 3 cu locul 48 si asa mai departe pana se va ajunge la locul 25 cu locul 26. Cei care vor reusi calificarea in mansa secunda sunt cei care isi inving oponentul in lupta directa plus cinci norocosi invinsi, acestia fiind alesi in functie de performanta reusita, primii cinci cu o performanta buna dintre invinsi obtinand calificarea in mansa secunda.

Este timpul sa va prezint si cateva date istorice. Competitia a inceput sa aiba loc inca din anul 1952, de atunci pana acum, cum spuneam, avand loc 59 de editii. Cel mai titrat saritor din acest turneu este finlandezul care concureaza si in prezent, Janne Ahonen. „Finlandezul zburator” a reusit sa isi adjudece in palmares cinci titluri de campion al acestui turneu, acestea fiind adjudecate in sezoanele  1998–99, 2002–03, 2004–05, 2005–06 si 2007-08. In acest clasament al succeselor Ahonen este urmat de catre Jens Weißflog din Germania cu patru turnee castigate, urmatorii fiind Helmut Recknagel si Bjørn Wirkola cu cate trei turnee castigate.

In a 50-a editie a turneului, respectiv in anii 2001-02 germanul Sven Hannawald a reusit o performanta care va fi greu de egalat, el reusind victoria in fiecare etapa a turneului, la Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck si Bischofshofen. Pana in acest moment Hannawald este singurul saritor care a reusit aceasta performanta. Pe de cealalta parte Janne Ahonen a reusit in sezonul 1998-99 sa se impuna in acest turneu fara nici o victorie de etapa. Singura egalitate in fruntea clasamentului general al acestui turneu a avut loc in sezonul 2005-06 atunci cand acelasi Janne Ahonen a terminat competitia pe primul loc alaturi de cehul Jakub Janda, care s-a aflat in varf de forma in acel sezon, reusind si victoria in Cupa Mondiala.

In acest sezon, probabil saritorul care isi doreste cel mai mult victoria in aceasta competitie este Simon Ammann. Campionului din Elvetia lipsand-ui din palmares doar aceasta competitie, avand deja la activ aurul olimpic si mondial, la fel si globul de cristal al Cupei Mondiale. Precum a declarat si el, Ammann si-a planificat pregatirea in acest sezon astfel incat sa atinga varful de forma chiar in aceste zile, pentru Turneul celor 4 trambuline.

In ciuda lipsei marelui sau rival, Gregor Schlierenzauer, care sta pe tusa din cauza unei accidentari suferite la genunchi in urma cu cateva saptamani, elvetianul va avea o concurenta serioasa in aceasta editie. Thomas Morgenstern pare a fi favoritul numarul unu la victoria generala dupa ce a avut un inceput extraordinar de sezon, reusind patru victorii consecutive pe trambulinele de la Lillehammer si Engelberg. El este si liderul in clasamentul general al Cupei Mondiale, cu un avantaj destul de linistitor in fata compatriotului sau Andreas Kofler, acesta numarandu-se si el printre favoritii intrecerii. Kofler este si campionul en-titre al aceste competitii, el reusind victoria anul trecut, dupa ce i-a invins fara drept de apel pe mult mai titratii Gregor Schlierenzauer si Simon Ammann.

Sa nu ii uitam pe finlandezii Matti Hautamaeki si Ville Larinto. Matti este clasat pe locul trei in ierarhia generala a Cupei Mondiale, avand in fiecare etapa de pana acum clasari in top seven-ul competitiilor. Ville Larinto, desi nu a fost atata de constant, a reusit sa isi adjudece in acest sezon prima victorie in Cupa Mondiala, aceasta fiind obtinuta chiar in tara sa natala, la Kuopio. Polonezul Adam Malysz se poate numara bineinteles si el printre favoriti, mai ales dupa forma buna aratata la Engelberg, acolo unde s-a clasat  de doua ori pe treapta a doua a podiumului, fiind invins doar de catre Thomas Morgenstern si Andreas Kofler, dupa cum a declarat si el, Malysz isi doreste o a doua victorie in Turneul celor 4 trambuline, dupa cea obtinuta in 2000-01.

Printre favoritii competitiei se afla si norvegienii, care au avut in inceput satisfacator de sezon, ei reusind constant clasari in top ten-ul competitiilor. Sa nu uitam ca in Turneul celor 4 trambuline am mai avut surprize de-a lungul timpului asa ca sa nu ii scoatem din evidenta si pe alti saritori care se afla pe lista de start.

Asadar, astazi cu incepere de la orele 16:45 in direct pe Eurosport are loc prima etapa din acest turneu, o etapa pe care va invit sa nu o ratati.

Lasă un comentariu